Saat Nedir?

İlk saat Mısırlılar tarafından icat edilen, zamanı öğrenmeye yarayan cihazdır eğer saat nedir diye sorarsanız.. Günümüzde bilinen anlamda iki çeşit saat bulunur, bunlardan ilki analog saattir, ikincisi ise dijital saattir. Anolog saatler mekanik çalışma prensibine sahip ince hesaplamalar ile tasarlanıp, oluşturulmuş saatlerdir ve pile ihtiyaç duymadan çalışırlar, belirli bir ömürleri vardır bu ömürlerini doldurdukları anda durarak tekrar faaliyete geçmeleri için saatçi tarafından ayarlarının yapılması gerekir. İkinci olarak bahsettiğimiz dijital saatler, elektronik aksanları bulunan ve pil ile çalışmakta olan saatlerdir, bu saatlerin pilleri bittiği zaman pil değişimi yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.




Tanımını yaptığımız saat kavramı klasik anlamda algılanan ve insanların saat denilince aklına gelen tanım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tanımın kapsamadığı tarih boyunca pek çok farklı medeniyet tarafından kullanılan farklı saat nedir ve saat çeşitleri nelerdir işte bu soruların yanıtları bu başlık altında vardır.

saat nedir

saat nedir

Saat Nedir ve Saat Çeşitleri Nelerdir?

Bilinen yedi çeşit saat mevcuttur, bu saatleri ve çalışma prensiplerini sırasıyla yazmak gerekirse;

1- Ateş Saatleri

Ateş saatleri bazı kaynaklarda mum saatleri olarak bahsedilen, gaz veya yağ alevi ile çalışan bu saatin mekanizma işleyişinde, yanarak yavaşça tükenen yağın bulunduğu alanda seviyesi daha önce işlenmiş olan saat rakamlarının hangisine denk geliyorsa zaman o demektir. Mumlu sistemde ise mum kısaldıkça arkasına düşen gölgenin boyu bir cetvele yansıtılarak hesaplama yapılır, böylece zaman öğrenilebilir. Günümüzde ateş saatlerinin kullanımı çok nadir olarak Çin’in bazı bölgelerinde görülebilmektedir.

2- Güneş Saati

İlk kez kullanılmaya başlanan saat, güneş saatidir. Antik Mısır’da, güneşin doğup batma yörüngesine göre tasarlanmıştır. Çalışma prensibine göre, gündüz vaktinde toprağa çakılan dik bir cismin gölge boyuna göre zaman hesaplama işlemi yapılıyordu. Günümüzde bu saati kullanan toplum kalmadı denilebilir.





3- Kum Saati

Üst ve alt kısmında eşit büyüklük ve hacimde iki adet kadeh bardağı tarzında cam olan, dik durumda tuttuğumuzda üst kısımdan baktığımızda aşağı doğru gidildikçe daralan bir yapıda bulunan bir saattir. İçerisine genellikle kum koyulur, ancak bazı yerlerde sıvı konulduğu bilinmektedir. Kum saatinin çalışma prensibine göre, içerisinde kum bulunan kısmı üste aldığınızda kum yavaş yavaş aşağıdaki kısma dolacaktır ve son kum tanesi alt kısma geçtiğinde geçen süre ne kadarsa ki bu genellikle bir saat olarak ayarlanır, bu sistem hep o saati verecektir. Zaman ölçmek için kullanılır ancak günün saatlerini bize belirtmez.

4- Su Saati

Antik dönemlerde kullanılmış bir saat çeşididir. Su saatinin çalışma prensibi şöyledir; Bir çanağın içerisine alacağı su miktari yani çanağın hacminin alacağı su miktarı ve bu su miktarının dolma süresi her zaman aynı olacaktır, dolayısıyla bu yöntem ile kum saati mantığında olduğu gibi süre ölçümünde kullanabilinir. Günümüzde su saati kullanımı, dünyanın hiç bir yerinde görülmemektedir.

5- Elektronik Saat Nedir?

İki tip klasik, bilinen ve günümüzde en sık kullanılan saatlerden birisidir. Elektronik devreler ve bu devre üzerinde çalışan programlanabilir bir entegre ile sayım yapılması ve bu sayımın ekrana yansıtılması mantığıyla çalışmaktadır.

6- Anolog Saat

Saat tanımını yaparken açıklamış olduğumuz, günümüzde elektronik saatten sonra dünyada en çok kullanılan saat türüdür. Eski analog saatler birer sanat eseri olarak görülmekte ve yüksek meblağlar üzerinden açık arttırmalar ile satışları gerçekleşmektedir. Bu güzide saatleri alan kişiler kullanmak amaçlı değil sergilemek için alırlar. Günümüzde popülerliğini yavaş yavaş yitirerek yerini elektronik saatlere bıraksada, Vintage moda tarzının vazgeçilmez bir parçası olarak antika eser olarak evlerimizin bir kenarında, odalarımıza güzellik katmaya devam edecektir.